Daha Önce Hiç Pro Bono’yu Duydunuz mu? İK & İletişim

Kısa kısa

  • 59
    STK
  • 108
    Proje
  • 324
    gönüllüler
  • 1,539
    hour volunteered
  • 7
    şirket
  • 8
    STK özellikli

Tüm can dostlarımıza gönülden teşekkürler

Esin KAYNAĞINIZ

Yeni yılın gelmesiyle, sıra şu ana kadar neler yaptığımıza bir bakmaya geldi

29.01.2016

Yeni yılın gelmesiyle, sıra şu ana kadar neler yaptığımıza bir bakmaya geldi: 120’den fazla Türk STK ile bir araya geldik, C@rma’da 75’e yakın profil oluşturduk (kaydolursanız görebilirsiniz) bunlar için 50’den fazla beceriye dayalı proje yayınladık, 6 “speed dating” etkinliği düzenledik ve daha önce STK’ları hiç duymamış ve onlarla çalışmayı düşünmemiş yaklaşık 150 gönüllü ile etkileşime geçtik.

Ancak tam olarak ne yapıyoruz ve nasıl yapıyoruz?

  • Diagnostic (ayrıntılı inceleme) (Pro Bono Lab’e teşekkürler!): Her şey STK’ların incelenmesiyle başlıyor: bazen kurumların gerçekte neye ihtiyaç duyduklarını belirlemekte çok zorlanabildiğini fark ettik (SEO’nun ne olduğunu bilmiyorsanız, bilmiyorsunuzdur). Bir araya gelip tam olarak ne yaptıklarını doğru anladığımıza emin oluyoruz sonra da iletişim, strateji, pazarlama, İK, finansa, IT, gönüllülük ve paydaşlık yönetimi türü konularda onları değerlendiriyoruz. Uzman değiliz ancak meraklıyız ve potansiyel projeleri listeleyebilmek için soru soruyoruz.  
  • Projeler: Listeyi hazırladıktan sonra STK’lara yardımcı olmak için 3 farklı yöntem izliyoruz:
    • Kısa vadeli teknik projeler: Logo tasarımı, Excel eğitim, kullanıcı spesifikasyonu hazırlama türü konuları düşünün. Bu projeler platformda yayınlanıyor. Platforma kaydolan gönüllüler becerileriyle eşleşen bir proje yayınlandığında otomatik olarak bilgilendiriliyor. C@rma olarak, STK’ların gönüllüler ile iletişim halinde olmasını teminen süreçte yer alıyoruz ve projenin ilerlemesini sağlıyoruz.
    • “Nasıl yapmalı” türü projeler: STK’ların 2-3 saat boyunca uzmanlarla beyin fırtınası yapması gereken durumlarda uyguluyoruz. “hangi İK sistemine ihtiyacım var?”, “fikri mülkiyet hakkımı nasıl koruyabilirim?”, raporlarımızı basının yayınlamasını nasıl sağlarız?”, “telefon hattı nasıl oluşturulur?” gibi konular olabilir. 4-5 STK’yı bir araya getiriyoruz ve her biri için bireysel olarak sorunlarını çözmeleri için 5-6 uzmanla buluşturuyoruz. Artık ünlenen “speed dating” oturumlarımızda beyin fırtınası yapıyorlar ve biz C@rma olarak moderatörlük yapıyoruz.  Potansiyel gönüllülerin STK’nın ne olduğunu anlaması ve sadece 2 saat içinde becerileriyle yapabilecekleri etkiyi görmeleri için harika bir fırsat oluyor.
    • Daha büyük projeler: kurumsal şirketlerden, 4 aylık bir süre için çalışanları arasından 10 kişilik bir ekibi, STK’ya sadece nasıl yapacaklarını söylemekle kalmayıp, yapacakları işi de onlarla birlikte yapmaları konusunda çalışmak üzere projeye dahil etmeleri için destek rica ediyoruz. Biz bu projeyi, proje yönetimi alanında gönüllülere eğitim verdiğimiz Sosyal Mükemmeliyet Programına dahil ediyoruz.
  • Offline etkinlikler: Özel sektör ile sivil toplum arasında diyalog yaratmak istiyoruz. Birbirlerini anlamalarını ve birbirlerinin güvenini kazanmalarını istiyoruz. Bunun için de üç ayda bir Pro Bono kokteyl etkinliği düzenliyoruz. Bu etkinlikte 6 STK, 10 dakikalık sunumlarla, rahat bir ortamda yaptıkları faaliyetleri anlatıyorlar. Ayrıca yılda iki defa kurumsal kahvaltı etkinliği de organize ediyoruz.