Geçtiğimiz Şubat ayında, Margarita ve ben, Baker&McKenzie’den ortak temsilci olarak gelen Kristin’in de dahil olduğu Berlin’deki pro bono zirvesine gittik.
Etkinlik, dünya çapında STK’ların oluşturulma kapasitesine destek olmak için pro bono aracı kuruluşlar geliştirilmesini teşvik eden BMW Vakfı tarafından destekleniyor. Temsil edilen yaklaşık 22 ülke vardı: ABD (Taproot, Pyxera), Kanada, Çin, Japonya, Tayland, Fransa ve İngiltere’nin yanı sıra Mısır, Fas ve Suudi Arabistan. 3 gün boyunca her bir ülkenin özellikleri, başarıları ve bazen de başarısız deneyimlerini dinleyerek birbirimizi tanımak muhteşemdi. Şahsen, bu kadar büyük bir şeyin parçası olmak ve sürekli tekerleği yeniden keşfetmek zorunda kalmamak beni çok iyi hissettirdi.
Ama… pek çoğunuz… kibar olduğunuz ve sormaktan çekindiğiniz için… hala pro bononun ne demek olduğunu düşünüyorsunuz… Gönüllülük kavramının halen pek de bilinmeyen bir kavram olduğu Türkiye gibi bir ülkede neden bu garip kelimeyi kullanıyor ve herkesi teşvik ediyorum? #ProbonoTR.
Taproot (bana göre Taproot Pro Bono hareketinin Google’ı gibi..) tarafından yapılan piramide bakmak çok hoşuma gidiyor. Onların pro bono tanımı şöyle: pro bono publico’nun kısaltılmışı olan pro bono, “toplumun yararına”, sosyal değişim kurumlarına düşük maliyette veya ücretsiz sağlanan profesyonel hizmetler anlamına geliyor. Bizler, profesyoneller tarafından misyonlarını devam ettirebilmeleri için kar amacı gütmeyen şirketlere verilen hizmetler olarak tanımlıyoruz. (pazarlama, hukuki danışmanlık, İK, teknoloji gibi)
Farklı gönüllülük tipleri bulunuyor:
- Uygulamalı gönüllülük: Türkiye’de en çok sevilen gönüllülük biçimi… Çocuklara kitap okuma, okulları boyama, sahilleri temizleme...Çok sayıda kişiyi maksimum süre boyunca dahil etmek için ideal… Fakat, profesyonellerin çoğu, bunu daha ziyade bir takım kurma etkinliği olarak görüyor ve sonunda STK için yaratılmak istenen etki sınırlı kalıyor.
- Yeteneğe dayalı gönüllülük: Mentorluk gibi, bir kişinin sağduyusunu kullanarak diğerlerini desteklediği gönüllülük biçimidir.
- Pro Bono: Probono, piramidin bir profesyonelin spesifik yeteneklerini (hukuki, finansal, IT, strateji, vs.) sosyal bir konuyu desteklemek için kullandığı kısmında yer alır. Elbette bir seferde belirli insanları buna dahil edebiliriz… Ama bu da bir etki yaratır!
C@rma olarak biz, yeteneğe dayalı gönüllülük ve Pro-Bono’ya odaklanıyor ve mümkün olan en büyük etkiyi yaratmayı hedefliyoruz.
Peki ya şimdi? Pro Bono’dan bahsederken ne ifade ettiğimiz şimdi daha net mi? Yeteneklerinizi kullanmak ister misiniz? Şimdi platforma kaydolun, yeteneklerinizle eşleşen gönüllülük fırsatı olduğunda size haber verelim!