Daha Önce Hiç Pro Bono’yu Duydunuz mu? İK & İletişim

Kısa kısa

  • 59
    STK
  • 108
    Proje
  • 324
    gönüllüler
  • 1,539
    hour volunteered
  • 7
    şirket
  • 8
    STK özellikli

Tüm can dostlarımıza gönülden teşekkürler

Esin KAYNAĞINIZ

Pro Bono haftasının Özeti

27.05.2016
5 etkinlik, birbirinden farklı 217 katılımcı, 15 STK, 412 saatlik Pro Bono gönüllülük… katılımcıların memnuniyeti… Pro Bono haftasını yorgun, fakat başarısından dolayı mutlu bir şekilde kapatıyoruz.
 
C@rma olarak temel hedefimiz, Türk STK’ların desteklenmesi için profesyonellerin becerilerini ortaya koymak. Ancak bu piramidin en üst kısmı… Göründüğü kadar kolay değil… Bu en üst kısma ulaşmak için bazı temel taşlara ihtiyacımız var. Bunların bazıları mevcut değil ve inşa edilmesi gerekiyor (detaylar için bir önceki blog yazımıza bakabilirsiniz).
 
Bu nedenle, bu blokları ufak ufak inşa etmemizi sağlayan çeşitli etkinlikler geliştirdik. Bu etkinlikler düzenli olarak organize ediliyor. Bununla beraber, Pro Bono ile ilgili mümkün olan en fazla kişiye ulaşabilmek için yılda bir kez, ilgili tarafları bir haftalığına bir araya getiriyoruz, böylece herkese kendi zamanına veya ilgi alanına uyan bir şeyler duyabileceği veya yapabileceği en az bir etkinlik bulma imkanı veriyoruz.
 
Pro Bono haftasına kurumsal gün ile başladık, ilk önce kurumsal kahvaltıda bir araya geldik, Pro Bononun faydaları ile ilgili üst düzey açıklamalar dinleme fırsatı bulduk. Daha sonra, şirket içerisinde kurumsal bir Pro Bono programı uygulamaya almanın farklı yollarını öğrenmek için tam gün süren bir workshopa katıldık.
 
 ​ 
           
 
O gün Taproot Foundation ‘ın direktörü Joel Bashevkin’in aramızda olmasından büyük mutluluk duyduk. Benim için Taproot, Pro Bono dünyasının Google’ı gibi, o nedenle bu workshopu gerçekleştirmek için bizimle bir arada olmaları inanılmaz bir fırsattı! Bu etkinlikler boyunca Toplum Gönüllüleri Vakfi (TOG), Hayata Destek, TUSEV ve TCYOV ‘den de görüşlerini alma imkanımız oldu.
 
 
 
Günü, STK’lar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen herkese açık olan Pro Bono drink etkinliğimizle kapattık. Nisan ayında açık bir çağrı yapmıştık, şu STK’lar katılmak için son derece istekliydi: Cöp Madam, Kiron Academy, Toçev, Acev, SPOD, Bildiririz ve Rhebeler Köpekler. Hepsi, birer içki eşliğinde kalabalığa karışmadan önce 10 dakika boyunca faaliyetlerini anlatma fırsatı buldu ve yaptıkları şeylerden ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti.
 
  
             
 
Sonraki gün, yani Çarşamba günü, yeni bir lokasyonda yeni bir konsepte merhaba dedik!
Impact Hub’da ilk defa öğrenci Hackathon’unu başlattık.  
 
Sanayi’de bulunan ve sosyal girişimcilerin bir arada çalışma imkanı bulduğu Impact Hub’da  ilk defa öğrenci Hackathon’unu başlattık.  
Birçok STK, web siteleri ile ilgili konularda bize başvuruyor, fakat bu konuda Pro Bono destek bulmak oldukça zor oluyor. Diğer taraftan, iyi bir amaç için öğrencilerinin becerilerini kullanmak isteyen liseler de sıklıkla bizimle irtibata geçiyor.
 
Bu nedenle İstanbul International Community School’dan 9. Sınıf öğrencilerini, ilgilenen iki STK ile (HADD ve IZEV) ile bir araya getirdik; aynı zamanda 3 aylık proje esnasında öğrencilere koçluk yapması için bazı profesyonellerde işin içine dahil oldu. 25 Mayıs tarihinde, web sitesinin tüm unsurlarını bir araya getirmek üzere bir araya geldiler ve siteyi inşa ettiler. Gün sonunda web sitesini tam olarak bitirememiş olmamıza rağmen bu, her iki STK için, masanın etrafındaki herkesle birlikte bitirmek anlamında inanılmaz bir itici güç oldu. Biraz göz atmaya ne dersiniz?
 
  
              
 
Cuma en yoğun gündü, Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezinde (bir önceki yazımızda programı görebilirsiniz)10 oturumdan oluşan Speed Dating etkinliği gerçekleştirdik. Eğitim, iletişim, kitle fonlama, sosyal medya, pazarlama vb. gibi alanlarda 10 farklı uzmana ihtiyacımız vardı. Bu ihtiyacı temel alarak, Pro Bono uzmanları bulmak için çalışmalara başladık ve onlardan o gün bir STK’yı desteklemek için 3-4 saatlerini ayırmalarını rica ettik. Bu uzmanları sosyal medya, Linkedin (network’ümüzü geliştirmek için mükemmel bir araç) üzerinden ve arkadaşlarımızın arkadaşları aracılığıyla bulduk. Bu uzmanların her biri bir STK ile 3 saat boyunca bir konu üzerinde çalışarak, ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamaya ve aksiyon alacakları noktaların ne olabileceğini bulmaya odaklandı. Oturumlarda moderatör olarak C@rma’dan birer kişi ve notlar alan bazı öğrenciler yer aldı.
 
   
  

             
 
Bütün bunlar, bu etkinlikleri gerçeğe dönüştüren tüm gönüllülerin desteği olmadan mümkün olamazdı. Ali, Amélie, Céline, Gülderen, Işıl, Mina, Merve, Alison, Melissa, Femke, Jildou ile moderatörümüz Nina, Olga ve Devrim’e çok teşekkür ediyoruz. Bu etkinlikleri bize uzun yıllar boyunca anımsatacak olan muhteşem fotoğrafçılarla birlikte çalıştığımız için de çok şanslıyız. Teşekkürler Jennifer, Ali ve Marie. Davetiyemizin, programın ve bannerlerın tasarımı, Arsel Partners ‘tan Rahman tarafından yapıldı. Eski bir bankacı ile bir tasarımcı arasında ortak bir dil bulmak kolay değil, o yüzden sabrı için Rahman’a, bütün güzel fikirleri için Amélie ve Işıl’ a çok teşekkür ediyoruz!
Ayni veya finansal destekleri için Baker&McKenzie, BMW Foundation, Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, Impact Hub ve Pro Bono partnerimiz Gonüllüyüz Biz’e teşekkür ederiz (Umarım kimseyi unutmamışımdır).
Projelerimize olan güveniniz için çok teşekkürler.