Daha Önce Hiç Pro Bono’yu Duydunuz mu? İK & İletişim

Kısa kısa

  • 59
    STK
  • 108
    Proje
  • 324
    gönüllüler
  • 1,539
    hour volunteered
  • 7
    şirket
  • 8
    STK özellikli

Tüm can dostlarımıza gönülden teşekkürler

Esin KAYNAĞINIZ

Zaman Kumbarasi (ZUMBARA)

Kuruluş Tarihi 2010
Web sitesi www.zumbara.com
İlgi Alanı Sürdürülebilirlik, Gençler
Kar amacı güden/Kar amacı gütmeyen Kar amacı gütmeyen
İletİşİm Ayşegül Güzel
Denetçi Yok

Misyon ve Vizyon

Ne yapıyoruz:
Zumbara (Zaman Kumbarası) para yerine zamanın kullanıldığı sosyal bir paylaşım ağı, bir alternatif ekonomi hareketidir. Sistem, “Birisine 1 saatlik yardım et, karşılığında 1 saat kazan ve kumbarana at. Bu 1 saat ile topluluktaki dilediğin kişiden istediğin 1 saatlik servisi al.” mantığı ile işler.

Ben Filiz'e ne zamandır öğrenmek istediği ve benim severek yaptığım fotoğrafçılığa giriş dersi veriyorum 2 saat, Filiz karşılığında bana 2 saat ödeme yapıyor. Ben kazandığım bu saatleri kumbarama atıyorum ve ihtiyacım olduğunda çıkarıp 1 saati ile Meltem’den web sitesi geliştirme hakkında bir danışmanlık alıyorum, diğer 1 saati ile de topluluktaki başka bir kişiye evimdeki avizelerimi taktırıyorum.

Yani sistem alternatif bir ekonomik sistemdir. Para ile şu anki sistemde servis bazında yapabileceğimiz her şeyi zaman ile yaparız.

Zumbaranın getirdiği temel farklılık, hali hazırda 35 ülkede uygulanan zaman bankası sistemini tüm dünyada kişiler arasında ilişki, karşılıklılık ve güven yaratmak için sosyal teknolojiler ile birleştiriyor olması.

zumbara.com içerisinde en fazla değiştirilen servis kategorileri; eğitim, dil, müzik, teknoloji&internet ve spor olarak takip etmektedir. 

zumbara.com; online ve offline dünyaların ikisininde çok önemli olduğu Zumbara için bir teknolojik araçtır. Zumbara da armağan çemberleri, takas günleri, açık pazarlar, haftalık yoga dersleri, açık sahne vb. bir çok offline buluşma gerçekleşmektedir. İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Denizli, Adana ve Antalya'da Zumbara toplulukları kurulmuştur. Tüm bu buluşmalar Zumbara gönüllüsü olan Zumbara kolaylaştırıcıları tarafından organize edilmiştir. 

Vizyonumuz:

İnsanların zamanı özgür bıraktıkları, parayı şükranın ifadesi olarak kullandıkları, birlik, bütünlük ve bolluk bilinciyle armağan kültüründe yaşadıkları bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu dünyaya şu şekilde katkı sağlıyoruz:

Paylaşım kültürü ve armağan ekonomisi ile ilgili farkındalık yaratarak, insanların armağanlarını (bilgi, beceri, tecrübe ve zaman) paylaşarak ihtiyaçlarını karşıladıkları alanlar açarak ve güven temelli ilişkiler ve dayanışık topluluklar oluşturarak.

Bu aşamada bir grup arkadaş olarak devam eden Zumbara, 2015 yılı içerisinde dernek olacaktır. 

 

Temel Finansal Figürler ve Metrikler

  Kullanıcı Sayısı Servis Sayısı Servis Değişimi Sayısı
2012 14.552 7.743 2.063
2013 26.836 15.931 4.901
2014 33.653 21.174 6.479
2015 38.233 23.224 6.861

 

Mevcut ana fonlama kaynağı

Zumbara ekibi finansal sürdürülebilirlik modeline ulaşmak için bir çok farklı model denedi. Zumbara 1,5 yıl boyunca bir melek yatırımcı ile çalıştı ancak sonunda vizyon ve değerlerde ortak paydada buluşulamadığı için birliktelik son buldu. Bu Zumbara için çok değerli bir deneyimdi. Aynı zamanda Zumbara programlama sürecini desteklemek için Türkiye'nin en büyük imece fonu kampanyasını gerçekleştirerek topluluktan kaynak topladı. 

Bu günlerde yine topluluk 2. el satış günleri gibi etkinlikler düzenleyerek Zumbara'yı desteklemeye devam etmekte. Aynı zamanda şu sıralar dernek olma sürecindeyiz ve böylelikle kaynak yaratmak için proje başvuruları yapmayı planlamaktayız.  

Yönetim Kurulu ve Genel Müdür

KolaylaştırıcıAyşegül Güzel
KolaylaştırıcıMeltem Şendağ
KolaylaştırıcıBurcu Ünal

Şimdiye kadar gönüllü olmuş arkadaşlar